Čo by ste si mali pamätať o finančných trhoch za rok 2021

Dátum vydania

Finančné trhy majú za sebou pomaly, ale s istotou rok plný najrôznejších udalostí, ktoré potvrdili, ako rýchlo sa môže meniť svet obchodovania a investovania.

Akcie prudko rástli a dlhopisy prepadali. Správny investor by len podotkol obľúbenú frázu „akcie prinášajú dobrý zisk a dlhopisy v tom lepšom prípade aspoň dobrý spánok“.

Časť dlhopisového trhu bola tento rok skutočne pod tlakom a akciový trh priniesol mnoho víťazov.

Rok v skratke

V januári boli americké akciové trhy otrasené nadmernými objemami obchodovania a stúpajúcimi cenami akcií spoločností, ako je maloobchodný predajca konzol GameStop a reťazec kín AMC či Nokia, ktoré spôsobili „koordinované útoky“ redditákov. Kauza GameStop, v ktorej sa používatelia diskusnej platformy Reddit rozhodli zdvihnúť ceny vybraných firiem na burze, spôsobila, že Wall Street aj bankári na celom svete zažili mierny šok.

Od polovice marca do konca augusta akciové trhy výrazne rástli predovšetkým v Amerike – o viac ako 20 percent.  Po septembrovom prepade prišiel október s ďalším prudkým rastom akciových trhov. Záver roka bol už však skôr v znamení stagnácie, respektíve korekcií predchádzajúcich rastov.

V druhej polovici decembra všetci nedočkavo očakávali najnovšie politické rozhodnutia a výhľady Fedu. Ako sa očakávalo, Fed neprezentoval žiadne veľké novinky. Podľa očakávaní oznámil, že ukončí nákupy dlhopisov rýchlejším tempom, a predstavil výhľad na potenciálne zvýšenie sadzieb.

Všetky oči na mne. Hovorí omicron

Pandémia ochorenia COVID-19 máva s americkými aj európskymi akciovými trhmi už nejaký ten piatok. Koncom roka ich rovnako trápi aj nový a rýchlo sa šíriaci variant. Burzové indexy zaznamenali s príchodom omicronu pokles.

Od začiatku roka sa však akciové trhy zhodnotili o viac ako 20 percent v USA či Európe, kým japonský akciový index vzrástol o menej ako päť percent a index rozvíjajúcich sa trhov stagnoval.

Tempo rastu nezastavíš

Svet trápila v roku 2021 inflácia. Optimistické predpovede, že rok 2022 bude priaznivejší, už až také časté nie sú. V novembri sa spotrebiteľské ceny v USA zvýšili najrýchlejším tempom od roku 1982, ceny v eurozóne vzrástli o rekordných 4,9 percenta a údaje v Spojenom kráľovstve vyskočili na desaťročné maximum.

Morgan Stanley predpovedá, že aj keď ceny pravdepodobne zostanú v budúcom roku vysoké, tempo ich rastu vyvrcholí začiatkom roka 2022. Napomôcť tomu by mohli klesajúce ceny ropy a zmierňujúce sa problémy s dodávateľským reťazcom. BlackRock, najväčší správca aktív na svete, však predpovedá, že vyššia inflácia bude pretrvávať  aj v nasledujúcich rokoch.

A rastúca inflácia dostáva pod tlak uvoľnenú menovú politiku centrálnych bánk. Veď od začiatku pandémie centrálne banky vložili na trhy po celom svete 32 biliónov amerických dolárov, čo zodpovedá nákupu 800 miliónov dolárov každú hodinu za posledných dvadsať mesiacov.

Facebook Twitter Email


Máte otázku? Napíšte nám

Exkluzívny spravodaj

Informácie pre média, sporiteľov a mienkotvorcov

Objednajte si pravidelný mesačník a dozviete sa

  • o zmenách v dôchodkovom sporení
  • o vývoji vášho fondu
  • o tom, ako hospodárime s vaším majetkom

Používame súbory cookie

Súbory cookie používame na správne fungovanie našej stránky, prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a na analýzu návštevnosti. Informácie o používaní našej stránky tiež zdieľame s našimi sociálnymi médiami, reklamnými a analytickými partnermi.